Hoe ontstaan uitlaatgassen?
Uitlaatgassen zijn gassen die tijdens verbrandingsprocessen in verbrandingsmotoren ontstaan en via een uitlaat worden uitgestoten. Door het verbranden van de brandstof in de motor komen de uitlaatgassen vrij. Deze gassen kunnen niet meer worden gebruikt in de motor en worden daarom via de uitlaat van het voertuig verwijdert.
Uitlaatgassen behoren tot de emissie van een voertuig dat gebruik maakt van een verbrandingsmotor. In uitlaatgassen zitten verschillende stoffen zoals stikstofoxiden (NOx) , koolstofdioxide (CO2), koolmonoxide (CO) en zwaveldioxide (SO2). Deze stoffen dragen bij aan de verzuring en daarnaast zorgen ze ook voor het broeikaseffect. Dit is vooral het geval bij koolstofdioxide (CO2) dat ook wel broeikasgas wordt genoemd. Verder bevinden zich in uitlaatgassen ook ander schadelijke stoffen zoals kleine roetdeeltjes en fijnstofdeeltjes.
Filteren van uitlaatgassen
Er worden verschillende maatregelen genomen om de schadelijke stoffen in uitlaatgassen te beperken. Sinds 1 januari 1993 dienen alle auto’s die rijden op benzine een katalysator te bevatten die koolwaterstoffen, koolmonoxide en stikstofoxiden omzetten in waterdamp, koolstofdioxide en stikstof. Omdat de werking van de katalysator via drie reacties gebeurd wordt ook wel gesproken over een driewegkatalysator. Ondanks deze verplichte technische voorziening in auto’s komt er nog steeds veel schadelijke emissie ten gevolge van uitlaatgassen in de atmosfeer.
Uitlaatgassen benzinemotor:
-
CO2: Kooldioxide (bij hoge concentraties schadelijk voor het milieu, mens en dier)
-
CO: Koolmonoxide (onvolledig verbrand gas, ook schadelijk voor de g ezondheid)
-
CH: Koolwaterstoffen (onverbrande benzinedelen)
-
O2: Zuurstofdelen (die niet aan de verbranding hebben deelgenomen)
-
NOx: Stikstofverbinding (die alleen onder hele hoge verbrandingstemperaturen onstaat)
De katalysator zet de 3 schadelijke componenten CO, HC en NOx om in 3 onschadelijke componenten: CO2, H2O en N2.
Uitlaatgassen dieselmotor
-
12% Kooldioxide (CO2)
-
11% Water (H2O)
-
10% Zuurstof
-
0,3% overige stoffen, waaronder roetdeeltjes (PM), Koolwaterstoffen (HC), Stikstofoxiden (NOx), Koolmonoxide (CO)
Bij dieselmotoren wordt tegenwoordig ook steeds vaker een driewegkatalysator gebruikt om de minimale hoeveelheid CO om te zetten naar CO2 en H2O.
APK eisen uitlaatgassen
Naast veiligheid stelt de APK Keuring eisen ten behoeve van het milieu. De meting verschilt per brandstof van de auto:
-
Bij dieselmotoren wordt de uitstoot van roet gemeten
-
Bij benzine motoren wordt de uitstoot van CO2 gemeten en de zogenaamde 4-gas-test. Tijdens deze test wordt de meting verricht met stationair draaiende motor en bij een verhoogt toerental. Bij de APK keuring wordt gekeken naar de verhouding tussen verschillende uitlaatgassen. Deze wordt uitgedrukt in de Lambda-waarde en moet tussen de 0,97 en 1,03 zijn.
